Aktiviteter sommar/höst

Exempel på aktivitveter sommar/höst: info uppdaterat 2020-01-14

- Fjällvandring

Det finns många vandringsleder på fjället.

Vandra Vasaloppsleden igenom alla Vasaloppsbyar, 9 mils vandring. Utefter leden finns 11 slogbodar och 9 övernattningsstugor, du hittar även många gamla fäbodar. Packa ryggsäcken fylld med god mat och vandra till någon av de stugor som finns på fjället. Kartor över leder finns att köpa. Massor av leder på fjället. 

- Mountainbiking/Cykling

Förutom den vardagliga cyklingen kan man cykla i Bike Parken, Sälen har två stycken. Man tar liften upp med cykel och far ner i cykelbanorna utför slalombackarna. Ta med cykeln på en dagstur och cykla efter lederna uppe på fjället, där ni har en enorm utsikt. Ni kan välja mellan den leden som passar er bäst efter svårighet och längd. Eller varför inte cykla Vasaloppsleden? Cykel finns att hyra i Sälen på flertal platser. Rörbäcksnäs har många leder Och populärt bland cyklister.

- Spa: 

Lindvallen vid Experium, bowling, äventyrsbad mm.

- Restauranger

Sälen har en väldigt hög klass på sina restauranger och bjuder på många smakupplevlser!

8 restauranger är med i white guide. Alla inte öppna sommartid men rekommenderar Olnarsgården (Lindvallen) och Gammelgården (Högfjället) med lokalvaror.

- Paddla kanot/kajak

Hyr en kanot/kajak och paddla längs Västerdalälven

Kortare och längre turer! Ni bestämmer. En taxi tar er en bit upp och tar med kanot/kajak. Paddla medströms i älven. Glöm inte grillen då man gärna slår sig till ro längs älvkanten och badar och äter lite gott 🙂

- Bad/Äventyrsbad

Experium är ett upplevelsebad med saunavärld och Sveriges första flowrider. Där hittar ni även en bowlinghall, gym och 3D bio samt restauranger.

Förutom Experium och utomhuspool går det alldeles utmärkt att bada i älven vid Näsholmen i närheten av Sälens by, Närsjön, Smågan m.fl. i våra sjöar/tjärnar kan du även pröva fiska, t ex  Närsjön mot Stöten.

- Fiske

I Sälen är flugfiske i strömmande vatten populärt (västerdalälven) men även insjöfiske och mete är omtyckt.  De arter som det finns rikligt av är harr, öring, sik, regnbågslax, röding, gädda, abborre, brax och id.

- Höghöjdsbana

17 stationer med massor av utmaningar som stockar, repbroar, spindelnät klättring och äventyr i trädkronorna.

- Cykelvasan

Cykla Vasaloppet! Slåss om ära, spurtpriser och personrekord. Cykelvasan 90 är hela det traditionella Vasaloppet, fast på cykel. Starten går i Sälen och du passerar alla kända Vasaloppskontroller innan målgången i Mora. Loppet är en riktig utmaning som körs på 49,5 km skogsväg, 37 km grus och 7,5 km asfalt. 

- Skatepark

I mars 2010 öppnades ett nytt skatearena i gamla inomhuspoolen på Lindvallen och kommer att vara öppet under vinter och sommarsäsongen. Skateparken utomhus är uppbyggt med ramper för skejtaren och är gratis.

- Trollskogen

Hundfjällets Trollskogen är alltid öppen för beskådning av trollskulpturer

 - Vålbrändans fäbod

Besök getterna, kossor och ta en fika, till Vålbrändan vandrar, cyklar eller tar du bilen, där serveras nygräddade våfflor eller fika. Boka bord och pröva deras glödstekta sill som är ljuvlig!

- Orientering

Orienteringsbanor finns uppsatta i fjällnaturen och det hålls en 3+3 arrangemang 3 dagar träning 3 dagar tävling. Junior camp Sälen vänder sig till junior i alla klasser.

- Minigolf i byn 

-  Golf

Bankaraktär: Sälenfjällens golfklubb erbjuder en komplett 18-håls kuperad skogsbana i fjällmiljö. Banan är belägen i sluttningen ovanför, öster om Sälens by med utsikt över Sälenfjällen och Västerdalälven, där solen skiner och värmer som allra mest.  Banan är öppen juni- sept ocgh är en 18-hålsbana. I Klubbhuset finns Golfshop, kansli och restaurang.

Golfbana även i Stöten.  

- Rida

Islandshästar och ponnyridning.

- Fler spännande evenemang:

Country SM med linedance, Västerdalsveckan med bl.a. Sälendagen, kulturveckan, Fjällhojen Mc träff, Cykelvasan, Discovery AIM Challenge, Fjällmaraton, Dansbandsveckan i Malung, 3+3 orientering, fjällmaraton mm

Besök Fulufjällets nationalpark

Sevärdheter: Sveriges högsta vattenfall Njupeskär, fallet runt Gäljån, Rösjöarna, naturum Fulufjället, Bergådalen

Unikt: Världens äldsta träd Old Tjikko, altarringen, spår efter det värsta ovädret på tusen år

http://www.sverigesnationalparker.se/fulufjallet/

Utflykt till Orsa rovdjurspark

Orsa Rovdjurspark är 325 000 kvm och ligger i Grönklitt, det är Europas största rovdjurspark. Orsa Rovdjurspark är ingen vanlig  djurpark, här lever djuren i stora inhängnader med naturliga skogsmiljöer. Parken har valt en inriktning med stora rovdjur från norra halvklotet och flera av dem är utrotningshotade. "Våra djurparksdjur är goda ambassadörer för sina vilda artfränder!"

http://www.orsarovdjurspark.se

Sälenakvarie och Sälens Glashytta

I Sälenakvariet upplever du Västerdalälven från fjäll till hav. I vårt unika strömakvarium får du se våra vackra laxfiskar i Västerdalälvens fantastiska vattenmiljö. Här möter du öring, röding, bäckröding och regnbågslax i naturliga miljöer. Även våra vanliga svenska arter: gädda, abborre och mört möter du öga mot öga i våra akvarium. Under säsong kommer även en del andra av Västerdalälvens arter att besöka oss. På Sälenakvariet får du även ett spännande möte med vår nordiska fauna och vildmark.

Prova på att blåsa glas mitt i Sälen by, i Sälens Glashytta. Med hjälp av erfarna glasblåsare får man möjlighet att prova ett kulturhistoriskt hantverk. I värmen från glasugnen får du lära dig om hantverket och får själv möjligheten att tillverka ett eget glasföremål.

Torggallerian

Nya gallerian vid Sälfjällstorget där du bl.a. hittar café med smörrebröd och butiker

Bio i Lindvallen

Att krypa in i biomörket och njuta av nypoppade popcorn och en spännande film är avkoppling för både barn och vuxna både dag- och kvällstid. Våra två biografer med de pampiga namnen Vinterpalatset och Experium erbjuder 3D–bio med den senaste digitala tekniken.

Sälens By

Förutom apoteket, Ica, Coop och systemet finns det inredningsbutiker, frisör, skinnkläder, smycken, ljus, Dalaboden, klädbutik, skobutik, konditori/bageri med café, Turistbyrån, bensinmackar, pizzerior, fiskebutik, gatukök, garnbutik, outletshop för Stadium och Intersport, blomaffär, golf, kanotuthyrning mm

Dansbandsveckan i Malung

http://www.dansbandsveckan.se